Arhiva -2013Znanstveni i stručni radovi

“Uzroci smrti hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata – 15 godina poslije”

picture-12Svečana promocija knjige, koju je pripremio Gradski ured za branitelje Grada Zagreba pod nazivom ‘Uzroci smrti hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata 15 godina poslije’, održana je 23. prosinca 2013. godine u Gradskoj skupštini. Rezultati istraživanja pokazali su da su najčešći uzroci smrtnosti maligne bolesti, bolesti srca i krvožilnog sustava, probave, ali i samoubojstva, a Hrvatski branitelji nažalost umiru i sve mlađi, između 50 i 60 godine života.
Ova publikacija namijenjena je braniteljima, ali i svima koji im mogu pomoći. Važno je isticati upozorenja za redovite kontrole i liječenja, a sve s ciljem kako bi naši heroji živjeli što duže.
“Sve skupa što se radi i ova publikacija, hvala autorima, na tom tragu da se nikad ne zaboravi, da se nikad ne zaboravi na onu kalvariju koju smo prošli i vi osobno. Želim vam ususret božićnih i novogodišnjih blagdana, čestit Božić i sve dobro u 2014. godini. A nama više rada, reda, odgovornosti i discipline da ljudi u Zagrebu u 2014. godini malo bolje žive nego u 2013. godini”, kazao je Bandić.
Promociji je uz gradonačelnika Milana Bandića, pročelnicu Gradskog ureda za zdravstvo Mirne Šitum te pročelnicu Gradskog ureda za branitelje Vesne Helfrih prisustvovao i predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Darinko Kosor.
”U posljednjih 15 godina umrlo je 30 tisuća hrvatskih branitelja”, ustanovio je Kosor, ističući svoju poruku da cijelo društvo mora napraviti više kako bi se te brojke smanjile. Kad pogledate broj poginulih u Domovinskom ratu, kao da se rat nastavio. Branitelji i dalje ginu, branitelji umiru i moramo kroz sve institucije i države i grada Zagreba da to preveniramo”, naglasio je Kosor.
Kako se moglo čuti, Grad Zagreb će i ubuduće nastaviti raditi na unapređenju zdravlja hrvatskih branitelja, što se pokazalo i brojnim odlukama, koje su donesene u novom sazivu Gradske skupštine. -Foto- Foto: M.S.
Publikacija u digitalnom obliku – OVDJE

Show More

Related Articles

Back to top button