Novosti

Predstavljena knjiga “Psihološka znanja i alati u sportskoj praksi – priručnik za trenere” u izdanju SSGZ-a

Sportski savez Grada Zagreba predstavio je knjigu “Psihološka znanja i alati u sportskoj praksi – priručnik za trenere“. Promocija je održana u utorak, 17. listopada 2017. u kino dvorani Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu. Ovo vrijedno djelo autora Borisa Balenta, Ane Kobilšek i Hrvoja Šašeka nastalo je u suradnji Sportskog saveza Grada Zagreba (izdavač) i Hrvatske asocijacije sportskih psihologa. Uz autore, knjigu su predstavile recenzentice profesorica Ksenija Bosnar i profesorica Jadranka Kolenović – Đapo, te izvršni urednik dr. sc. Miroslav Hrženjak. Urednik izdanja je glavni tajnik SSGZ-a Zdenko Antunović, a izdavač Sportski savez Grada Zagreba. Poseban gost na promociji bio je dr.sc. Juri Hanin iz Finske (suradnik na poglavlju), jedan od najvećih stručnih autoriteta u području emocija u sportu.
Svako od trinaest poglavlja priručnika sadrži teorijski okvir, praktični aspekt, mnoštvo vježbi i tehnika, te popis stručne literature za one koji žele proširiti svoje znanje iz psihologije sporta. Osim toga priručnik je skladno dopunjen citatima i zapažanjima koje su dali vrhunski zagrebački i hrvatski sportaši, s kojima su u sklopu rada na knjizi rađeni opširni intervjui. Njihova fascinantna sportska, ali i životna iskustva, neka po prvi puta navedena upravo u ovoj knjizi, predstavljaju posebnu vrijednost čitavog projekta. Zbog toga, ovaj priručnik, osim što pruža čitav niz alata za poboljšanje kvalitete rada trenera, ima i karakter svojevrsnog self helpa, dakle sadržaja koje će u ruke primati ne samo treneri, sportaši, njihovi roditelji, već i ljudi koji se možda nikad nisu bavili sportom, ali su u porukama vrhunskih sportaša pronašli one prave riječi, ključnu informaciju, poticaj da se uzdignu iznad svakodnevnih problema, snagu da krenu dalje.
Autori knjige uz pomoć trinaest suradnika, od kojih su neki najeminentniji sportski psiholozi na svijetu – primjerice spomenuti Juri Hanin, Matej Tušak, Cengiz Karagözoğlu – uspjeli su vrlo opširnu i složenu građu sportske psihologije sažeti u logično poredana i razumljiva poglavlja, zbog čega ovaj priručnik predstavlja jedinstvenu znanstvenu i popularnu sintezu na svojem području.
Promociji knjige prisustvovali su brojni zagrebački i hrvatski treneri, dužnosnici sporta i društveni uglednici, ali i brojni aktualni i bivši sportaši.

Show More

Related Articles

Back to top button